RyadhuSalihien (Alleen voor Broeders)
أَأَمِنتُمْ مَّن فِي ٱلسَّمَآءِ أَن يَخْسِفَ بِكُمُ ٱلأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ * أَمْ أَمِنتُمْ من فِي ٱلسَّمَآءِ أَن يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِباً فَسَتَعْلَمُونَ كَيْفَ نَذِيرِ

Voelen jullie je er veilig voor dat Hij (Allah) Die boven de Hemel is, jullie niet zal doen wegzinken in de aarde? Zij begint al te schudden! Of voelen jullie je er veilig voor dat Hij (Allah) Die boven de hemel is, niet een vulkanische regen over jullie zal zenden? Jullie zullen dan weten hoe terecht Mijn waarschuwing was. (Soerah al-Moelk 67:16-17)

RyadhuSalihien (Alleen voor Broeders)

Vraag Allah de profijtvolle kennis en zoek toevlucht tot Hem tegen kennis die van geen nut is.
 
IndexPortalKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenRegistrerenInloggen
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Laatste onderwerpen

Deel | 
 

 opgepast met te veel complimenten geven...

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 351
Registratiedatum : 11-10-10

BerichtOnderwerp: opgepast met te veel complimenten geven...   do nov 25, 2010 11:28 pm

bissmillahWist je dat het niet goed is te veel complimenten te geven?
En voornamelijk wanneer deze complimenten gaan over het innerlijk van een persoon?
Lees de volgende ahadith insha'Allah:

Er is overgeleverd door Abdul Rahman ibn Abu Bakra op gezag van zijn vader dat iemand zijn vriend aan het prijzen was terwijl de Profeet naast hem stond. De man zei, 'Niemand is oprechter dan hem, op de Boodschapper van Allah na'. De Profeet zei tegen hem, 'Wee jou, je hebt de nek van je vriend gebroken, je hebt de nek van je vriend gebroken! Als iemand van jullie zijn vriend wilt prijzen moet hij zeggen, 'Ik denk dat hij zo en zo is, maar Allah weet het beste. Ik ken zijn hart niet en Allah kent zijn lotsbestemming'. (Sahih Muslim, Boek 42, Hadith 7140).


Abu Ma'mar, moge Allah tevreden over hem zijn, heeft overgeleverd dat iemand een leider boven de andere leiders ging verheffen qua positie, en Miqdad begon zand op zijn gezicht te gooien en hij zei, 'De Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, heeft ons bevolen om zand te gooien op de gezichten van degenen die anderen teveel prijzen!' (Sahih Muslim, Boek 42, Hadith 7142).

Om het te verduidelijken zal ik insha'Allah een paar voorbeelden geven van de nadelen van complimenten.
- Als je vaak tegen iemand zegt dat hij echt een masha'Allah goede moslim is, gaat hij dat misschien geloven, en wordt tevreden met zichzelf. Maar het kan zijn dat Allah helemaal niet tevreden over hem is.
- Je kan niet in iemands hart kijken. Zoals in de eerste hadith word genoemd; je kan iemand beter niet prijzen om zijn oprechtheid omdat dit iets is wat je niet met zekerheid kan weten. Stel dat iemand de arme mensen elke dag eten geeft. Jij geeft die persoon complimenten dat hij zo'n goed hart heeft. Maar die persoon doet het alleen om gezien te worden door de mensen!
- Een persoon kan door de complimenten een ego krijgen of arrogant worden. Doordat mensen hem steeds vertellen hoe slim hij is, hoe knap, enz. kan hij gaan denken dat hij beter is dan andere mensen.

Het is niet zo dat je helemaal geen complimenten mag geven. Tussen echtgenoten is het zelfs aangeraden om elkaar complimentjes te geven en cadeautjes te geven. Het is belangrijk dat je het verschil ziet tussen de volgende twee complimenten:
'Masha'Allah wat heb je een mooie rok aan vandaag'
en
'Masha'Allah jij bent echt een goede moslim... en je geeft zo veel sadaqa, en je bidt altijd op tijd'

Het tweede compliment kan zo erg zijn dat het is of je de nek van je broeder of zuster hebt gebroken. Wanneer die persoon tevreden wordt met zichzelf als moslim, denkt dat hij genoeg sadaqa geeft en misschien zelfs meer gaat geven enkel om gezien te worden door anderen, en minder gaat letten op zijn gebed omdat hij toch al 'altijd zo goed op tijd bad' dat een keertje te laat vast niet veel uitmaakt... dan heb jij je broeder of zuster kapot gemaakt.

Deze mail is in eerste instantie aan mezelf gericht.
Moge Allah ons helpen onze tong te beheersen, onze kennis om te zetten in daden, en moge Allah onze zonden vergeven en ons allemaal belonen met Jennat al Firdaws ! Ameen !
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ryadhusalihien.actieforum.com
 
opgepast met te veel complimenten geven...
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
RyadhuSalihien (Alleen voor Broeders) :: Broederschap-
Ga naar: